Klankschalen

Gepubliceerd in vakblad Natuurlijke & Integrale zorg

De klankschaal met haar stralende goudkleurige uiterlijk ziet er prachtig uit en haar klanken worden door velen ervaren als rustgevend. Maar daar houdt het niet op. Sterker nog, daar begint het pas. Als je een klankschaal op of bij iemands lichaam speelt, laat deze precies horen hoe het met iemand gaat, waar de knelpunten zitten en wat er nodig is om deze op te lossen. Dezelfde klankschaal klinkt bij iedereen anders. En als je weet wat die klank betekent en hoe je deze gericht in kan zetten, is dit een krachtig instrument; een spiegel van de ziel!

Tijdens de kerstperiode in het midden van de winter nodigt de natuur ons uit om naar binnen te keren. Zo ontstaat er voor ons mensen rust en ruimte om te luisteren naar onszelf. Er ontstaat stilte. Een van de belangrijkste ingrediƫnten voor luisteren. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, luisteren doe je toch naar geluid? Ja, je oren luisteren naar geluid. Maar hoe luister je naar je lichaam? Je gedachten? Of je gevoelens? Dit gaat het best als de fysieke geluiden zijn uitgeklonken. In de stilte. Juist in het moment dat er niets meer klinkt, kunnen we horen wat er naklinkt in onszelf. Wat blijft er over als er niets meer (buiten ons) klinkt? Welke herinnering, gedachte, of gevoel wil er dan gezien of gehoord worden? Als je hier ruimte voor weet te maken en aandacht aan weet te schenken, leer je werkelijk luisteren naar wat jij en jouw lichaam nodig hebben.
Bij het bespelen en beluisteren van klankschalen geldt hetzelfde principe. Op het moment dat je een klank helemaal uitluistert en ook de stilte erna beluistert, ontstaat er ruimte. Ruimte om te beschouwen wat er werkelijk wil klinken, wat er werkelijk gehoord wil worden. Als een beeld, in woorden of als een lichamelijke sensatie.

Lees de rest van dit artikel op de website van Vakblak Natuurlijke&Integrale Gezondheidszorg.